DDD

Pachetul Omnibus – Simplificarea raportării sustenabilității pentru actorii economici din Uniunea Europeană

Joi, 06 martie 2025

Comisia Europeană a elaborat un set de măsuri referitoare la domenii importante ale economiei și competitivității europene. Pachetul Omnibus conține, totodată, modificări aduse domeniului dezvoltării durabile, măsuri ce simplifică reglementările referitoare la raportarea sustenabilității de către actorii economici.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă așteaptă cu interes adoptarea de către Comisie a formei finale a noilor măsuri propuse, astfel încât proiectele pe care le are în derulare pentru actualizarea platformei de raportare codsustenabilitate.gov.ro să fie în concordanță cu cele mai recente cerințe europene în materie de raportare a sustenabilității.

Propunerile pachetului includ amânarea cu doi ani a aplicării cerințelor de raportare cuprinse în Directiva Europeană privind Raportarea Corporativă în materie de Sustenabilitate (CSRD) pentru companiile mari care nu au început implementarea, respectiv pentru IMM-urile listate. În România, în anul 2025 – pentru anul financiar 2024 – trebuie să raporteze entitățile de interes public cu peste 500 de angajați.

În cele ce urmează, vă prezentăm propunerile esențiale pentru domeniul sustenabilității:

Modificări referitoare la Directiva CSRD

· Reducerea domeniului de aplicare: obligațiile de raportare se vor aplica doar companiilor mari cu peste 1.000 de angajați și fie o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, fie un bilanț de peste 25 milioane de euro. Această schimbare reduce cu aproximativ 80% numărul companiilor afectate și aliniază mai bine pragurile cu CSDDD.

· Limitarea cererilor de informații din lanțul valoric: pentru companiile cu mai puțin de 1.000 de angajați, Comisia va introduce un standard voluntar de raportare (VSME), protejându-le de solicitări excesive de informații din partea firmelor mai mari sau a băncilor.

· Revizuirea standardelor ESRS: Comisia va reduce semnificativ numărul de cerințe de raportare, va clarifica dispozițiile neclare și va îmbunătăți coerența cu alte reglementări.

· Eliminarea standardelor specifice de sector: propunerea elimină obligația Comisiei de a adopta standarde sectoriale.

· Eliminarea trecerii la un standard de asigurare rezonabilă: se elimină posibilitatea de a impune trecerea de la cerința de asigurare limitată la una mai strictă.

· Amânarea obligațiilor de raportare: implementarea cerințelor CSRD pentru marile companii care nu au început raportarea și pentru IMM-urile listate se va amâna cu doi ani, oferind timp pentru ajustări legislative.

Modificări referitoare la Taxonomia UE:

· Raportarea Taxonomiei devine voluntară pentru companiile mari, cu peste 1.000 de angajați și cu o cifră de afaceri sub 450 milioane de euro.

· Companiile care îndeplinesc doar parțial cerințele Taxonomiei, pot alege să raporteze voluntar aceste progrese. Comisia va elabora acte delegate pentru a standardiza conținutul și formatul acestor raportări.

· Simplificarea șabloanelor de raportare, reducând punctele de date cu aproape 70%.

· Scutirea companiilor de evaluarea eligibilității și alinierii Taxonomiei pentru activitățile economice nesemnificative financiar (sub 10% din cifra de afaceri, cheltuieli de capital sau active totale).

· Ajustarea indicatorilor de performanță pentru instituțiile financiare, permițând băncilor să excludă din calculul Green Asset Ratio (GAR) expunerile către firme care nu intră în domeniul CSRD (cele cu mai puțin de 1.000 de angajați).

· Comisia solicită feedback public pe două opțiuni alternative pentru simplificarea criteriilor „Do No Significant Harm” (DNSH) privind prevenirea poluării și utilizarea substanțelor chimice.


Subiecte corelate

Setări cookies