DDD

Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 - a fost formalizată rețeaua „nucleelor” de dezvoltare durabilă din administrația publică

În contextul implementării Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), a sprijinit și a acționat pentru formarea de nuclee de dezvoltare durabilă la nivelul administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul dezvoltării durabile, care să urmărească atât Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ce țin de domeniul de activitate al instituției, cât și să reprezinte punți de legătură interinstituțională. 

În urma adoptării, în 2018, a SNDDR, unele dintre aceste nuclee de experți au fost create în cadrul instituțiilor centrale, iar prin experții în dezvoltare durabilă, formați până acum, reprezintă o bază solidă în diferitele arii ale sustenabilității, sprijinind inițiativele guvernamentale și fiind apreciate la nivel internațional ca modele de bună practică, inclusiv de către Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE). 

În ședința de guvern de astăzi, 28 august, a fost aprobată Ordonanța de Guvern privind constituirea, organizarea și funcționarea Rețelei nucleelor pentru dezvoltare durabilă din România, parte a cadrului instituțional pentru implementarea SNDDR 2030.

„Prin Ordonanța de Guvern adoptată astăzi demonstrăm, din nou, că avem capacitatea de a pune în aplicare documente strategice. Am reușit să implementăm întreg capitolul 3 din SNDDR 2030 și, prin urmare, avem o rețea inter-instituțională robustă și funcțională. În perioada următoare ne vom axa pe revizuirea țintelor, deoarece, deși datele INS ne arată că indicatorii de dezvoltare durabilă au fost atinși în proporție de 62%, realitatea este diferită în prezent față de momentul adoptării Strategiei, 2018. Suntem determinați să continuăm drumul dezvoltării durabile pe care am început să îl clădim în urmă cu 7 ani.”, a declarat consilierul de stat László Borbély.

Un pilon important al eforturilor Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă este dezvoltarea capitalului uman necesar pentru a susține inițiativele de dezvoltare durabilă. Prin intermediul Proiectului SIPOCA 613, ”România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementare SNDDR 2030”, s-a realizat printr-un program pilot, formarea a 150 de specialiști din cadrul administrației publice centrale în calitate de ”experți dezvoltare durabilă”. Această inițiativă este suplimentată de angajamentul asumat prin Planul de Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de a forma până în 2025 un total de 2000 de experți în domeniul dezvoltării durabile.


Subiecte corelate

Setări cookies